NL
Gratis verzending

BE Gratis verzending vanaf
€90,-

Volgende werkdag in huis

Search

  Tips voor het veilig gebruiken van koksmessen!

  • 2 min lezen
  Het gebruik van koksmessen kan gevaarlijk zijn als je niet op de juiste manier omgaat met het mes. Hier zijn enkele tips voor het veilig gebruiken van koksmessen:
  1. Zorg ervoor dat je een scherp mes gebruikt. Een bot mes is veel gevaarlijker dan een scherp mes omdat je harder moet drukken om door het voedsel heen te snijden. Dit kan leiden tot ongevallen.

  2. Houd het mes goed vast. Gebruik altijd de "pinch grip" om het mes vast te houden. Dit betekent dat je je duim en wijsvinger gebruikt om het mes vast te houden, terwijl je je andere vingers eromheen vouwt. Dit geeft je een betere controle over het mes.

  3. Maak gebruik van een snijplank. Een snijplank beschermt niet alleen je aanrecht, maar ook je vingers. Snijd altijd op een snijplank en niet rechtstreeks op je aanrecht of tafel.

  4. Gebruik de juiste technieken. Gebruik altijd een "rocking motion" om te snijden. Dit betekent dat je het mes op en neer beweegt terwijl je het in een bepaalde hoek houdt. Dit is een veilige manier van snijden.

  5. Wees voorzichtig bij het snijden van kleinere ingrediënten. Dit kan gevaarlijk zijn omdat de kans op uitglijden groter is. Gebruik hiervoor een kleiner mes of een speciaal snij-instrument.

  6. Wees voorzichtig bij het snijden van harde ingrediënten. Ingrediënten zoals knoflook, uien, en peulvruchten kunnen hard zijn, snijd deze altijd met een scherp mes.

  7. Wees voorzichtig bij het weghalen van de schil van groenten en fruit. Dit kan gevaarlijk zijn omdat de schil vaak glad is en kan uitglijden. Gebruik hiervoor een speciale schilmes of een dunschiller.

  8. Wees voorzichtig bij het gebruik van een mes met een serrated lemmet. Dit soort messen kan gevaarlijk zijn als je niet weet hoe je ermee moet omgaan. Gebruik deze messen alleen voor specifieke doeleinden zoals het snijden van brood.

  9. Bewaar koksmessen op een veilige plek. Bewaar koksmessen in een afgesloten lade of op een plek waar kinderen niet bij kunnen. Dit zorgt ervoor dat er geen ongevallen plaatsvinden.

  10. Laat kinderen nooit zonder toezicht met messen werken. Laat kinderen alleen met messen werken als ze hier op de juiste manier mee om kunnen gaan en onder toezicht.